La disciplina i l’èxit empresarial!

Fa ja uns quants anys vaig llegir i estudiar el llibre d’en Jim Collins, “Good to Great”, traduït aquí per “Empreses que sobresurten” i que és un treball que pretén arribar a esbrinar quines són les característiques comunes després d’analitzar un nombre determinat d’empreses que havien obtingut resultats superiors a la mitjana del mercat i durant un període llarg de temps.

Good_2_Gr8

D’aquest estudi en va sortir que les empreses finalistes, només 11, coincidien en els següents aspectes que tot seguit anomeno:

 1. Lideratge nivell 5. En general, tots els directors generals d’aquestes empreses eren gent amb gran capacitat tècnica i de gestió, però sobretot, persones molt modestes i disciplinades.
 2. Equip. Per sobre del projecte, el primer que cal fer és tenir a la millor gent. Un cop es té, ja es definirà el projecte. Això provoca que el personal s’involucri més i no estigui lligat a la idea inicial que, si cal, es pot redefinir.Les persones no són l’actiu més important. Ho són les persones adequades.
 3. Superar adversitats. Per molt que una companyia obtingui ara grans resultats, és evident que els haurà assumit després de passar per dificultats. Cal fer front a les adversitats i superar-les. Per aconseguir-ho cal crear una cultura on la gent sigui escoltada i per això és necessari:
  1. Liderar amb preguntes, no amb respostes
  2. Iniciar un diàleg participatiu i no coercitiu
  3. Analitzar la situació sense culpar ningú
  4. Crear mecanismes de semàfor vermell i estar al cas quan s’encenguin
 4. Concepte principal. Les empreses que han fet el salt han tardat 4 anys de mitjana per assolir el concepte que els ha permès créixer per sobre de la mitjana. La idea és trobar la conjunció ideal entre el model de negoci sobre la base del coneixement existent i allò que realment apassiona.
 5. Cultura de disciplina. La millor forma de crear aquesta cultura és que tota l’organització cregui i visqui el concepte principal. No confonguem disciplina amb burocràcia. La segona es crea per “disciplinar” a les persones no adequades dins de l’organització.
 6. Acceleradors de tecnologia. Les empreses que han crescut per sobre de la mitjana usen la tecnologia per créixer encara més, sempre i quan la tecnologia encaixi en el concepte principal. És una palanca.

 

Persones disciplinades, pensament disciplinat i accions disciplinades, com a claus de l’èxit empresarial. Hi estàs d’acord?

Deixa un comentari